Η ψυχανάλυση ως μέθοδος

Η ψυχανάλυση είναι τομέας της ψυχολογίας που εστιάζει στη διαλεύκανση του αιτίου που προκαλεί τα συμπτώματα και τις δυσκολίες σε ένα άτομο. Χρησιμοποιήθηκε από τον αυστριακό ψυχολόγο Σίγκμουντ Φρόυντ ενώ διευρύνθηκε κατά πολύ  από το Γάλλο ψυχαναλυτή Ζακ Λακάν.

Ο ψυχαναλυτής σε συνάντηση με τον ασθενή προσπαθεί να διερευνήσει το ασυνείδητό του, χρησιμοποιώντας την ελευθερία των σκέψεων του ατόμου, χωρίς να τον λογοκρίνει.

Στη ψυχανάλυση, όπως αναφέρω στο άρθρο μου, σκοπός είναι να αναδυθούν από τον ασθενή λανθάνουσες συγκρούσεις, ασυνείδητοι προβληματισμοί, απωθημένα του παρελθόντος, καθώς και η χρήση των αμυντικών του μηχανισμών.

Η επιτυχία της ψυχανάλυσης

Μια πετυχημένη θεραπεία έγκειται σε διάφορους παράγοντες, με την εχεμύθεια μεταξύ ασθενή-γιατρού να καταλαμβάνει την πρωταρχική θέση.

Επίσης σημαντικό ρόλο στη ψυχανάλυση, όπως και γενικά στη κάθε είδους ψυχολογική υποστήριξη, παίζει και η επιλογή του ψυχαναλυτή καθώς δεν είναι απαραίτητο ότι κάθε ασθενής ταιριάζει με κάθε ψυχαναλυτή. Μια καλή θεραπευτική ατμόσφαιρα βοηθάει εξαιρετικά στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συμπόρευσης που θα βοηθήσουν στη καλύτερη έκβαση της θεραπείας.

Μόνο ένας ασθενής με ισχυρά κίνητρα μπορεί να δουλέψει με επιμονή στην ψυχαναλυτική διαδικασία. Ο δρόμος για την αυτογνωσία δεν είναι εύκολος αλλά σίγουρα η αλήθεια λυτρώνει και οδηγεί σε ψυχική διαύγεια και δημιουργικότητα.

Έρωτας και ψυχανάλυση

Το ν’ αγαπάς είναι ουσιαστικά η επιθυμία ν’ αγαπηθείς – Ζακ Λακαν

Μια κύρια θεματολογία γύρω από τη ψυχανάλυση είναι ο έρωτας. Το να είσαι αληθινά ερωτευμένος είναι να πιστεύεις ότι με το να ερωτεύεσαι θα πάρεις μια αλήθεια για τον εαυτό σου.  Ερωτευόμαστε τον άνθρωπο που έχει  την ανταπόκριση στην ερώτησή μας: «Ποιος είμαι;»

Για να ερωτευθεί λοιπόν κανείς είναι πολύ σημαντικό να έχει γνωρίσει καλά τον εαυτό του, γιατί ο έρωτας είναι από μόνος του μια πλάνη του εγώ, το οποίο οφείλει πρωτίστως να είναι εφοδιασμένο με αυτογνωσία. Έτσι, η οδύνη και η ματαίωση που πάντα συνοδεύουν τον έρωτα δε θα μπορέσουν να κλονίσουν τη ψυχική σταθερότητα του ατόμου.

Με ενδιαφέρει