Το πολύτιμο δώρο της ψυχοθεραπείας

Εάν αισθάνεστε οτι χρειάζεστε υποστήριξη από ψυχολόγο, επικοινωνήστε μαζί μου και θα συζητήσουμε οτιδήποτε σας απασχολεί – Παναγιώτης Πλουμίδης

Το άγχος μας εμποδίζει να ζήσουμε

Οι πρόσφατες δεκαετίες έχουν δει μια σημαντική αύξηση των συναισθηματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, ενώ το άγχος έχει γίνει μέρος της καθημερινής ζωής.  Και το άγχος δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικία και επαγγελματική ιδιότητα.

Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε γι ‘αυτό;

Με τις αυξανόμενες προσδοκίες και τη συρρίκνωση των προθεσμιών, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τη μείωση της «διαθεσιμότητας» του χρόνου, των συγχύσεων μεταξύ των ρόλων και των κενών επικοινωνίας, η ζωή του ατόμου έχει την τάση να γίνει ορμητικός γύρος. Η έλλειψη επικοινωνίας δημιουργεί απόσταση, η αύξηση του φόρτου εργασίας αφαιρεί τους στενούς φίλους – και οι αντιδράσεις των οικογενειών μπορούν να είναι συναισθηματικά φορτισμένες. Έτσι με ποιον μιλάμε; Πώς αντιμετωπίζουμε το άγχος; Πώς πρέπει να διαχειριστούμε τις σχέσεις;

Με λίγα λόγια, πώς θα διαχειριστούμε τη ζωή;

Η αναζήτηση βοήθειας από έναν θεραπευτή μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε.

Οι άνθρωποι που θεωρούν ότι η ψυχοθεραπεία είναι για άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Ένας επαγγελματίας εκπαιδευμένος και έμπειρος ψυχοθεραπευτής γνωρίζει πολύ καλά το χειρισμό όλων των ειδών συναισθηματικών ζητημάτων που προέρχονται από δυσκολίες σχέσεων, άγχος στο χώρο εργασίας, ικανότητα αντιμετώπισης καθημερινών απαιτήσεων, αδυναμία επίτευξης του επιθυμητού στόχου ή προβλήματα κατάθλιψης.

Η ψυχοθεραπεία θεωρείται ως μια προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ του θεραπευτή και του πελάτη. Ο πελάτης ανοίγει την καρδιά του σε έναν αποδεκτό και ενσυναίσθητο επαγγελματία μέσε ένα ασφαλές, υποστηρικτικό και απολύτως εμπιστευτικό περιβάλλον . Ο πελάτης μοιράζεται άνετα και εμπιστευτικά συναισθήματα και εμπειρίες, τις οποίες ίσως δεν μπορούσε να καταλάβει πριν.

Πότε συνήθως αναζητάμε ψυχοθεραπευτή;

Με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις του ψυχοθεραπευτικού έργου, τα άτομα συχνά προσεγγίζουν έναν ψυχοθεραπευτή όταν αισθάνονται κατάθλιψη, άγχος ή θυμό. Κάποιοι άλλοι αναζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν μια χρόνια ασθένεια που παρεμβαίνει στη συναισθηματική ή σωματική τους ευημερία.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα όπου η ψυχοθεραπεία συνήθως “κάνει θαύματα” :

  • Συναισθήματα συντριπτικής, ανεξέλεγκτης ανικανότητας και θλίψης
  • Συνεχείς ανησυχίες, αίσθηση απομόνωσης, ακραία ή αρνητική σκέψη
  • Θυμός και επιθετικότητα
  • Κρίσεις πανικού ( διαβάστε περισσότερα εδώ )
  • Δυσκολίες συγκέντρωσης και εκπλήρωσης υποχρεώσεων
  • Παρεμβολή στις επιδόσεις και στις καθημερινές δραστηριότητες λόγω συναισθηματικής κατάστασης
  • Αίσθημα αδυναμίας παρά τις προσπάθειες και βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους
  • Διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις
  • Προβλήματα με κατάχρηση και εθισμό σε ουσίες
  • Διάγνωση ψυχιατρικών ασθενειών όπως σχιζοφρένεια ( διαβάστε περισσότερα εδώ )

Πότε θα δούμε οφέλη;

Καθώς η ψυχοθεραπεία είναι μια προσπάθεια συνεργασίας, η υπομονή και η σωστή στάση εμπλοκής από τον ασθενή είναι σημαντικές. Μερικές φορές, η διαδικασία εισαγωγής ενός νέου ατόμου, του θεραπευτή στον κόσμο του ασθενούς μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο που απαιτεί χρόνο, επιμονή και υπομονή. Ωστόσο, όταν αναπτύσσεται, αυτός ο δεσμός δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να ξεπεράσει τους βαθιά ριζωμένους φόβους του, να επιλύσει τις υποκείμενες συγκρούσεις και να επιφέρει θετικές αλλαγές στη ζωή τους και την «αίσθηση του εαυτού» του, την αντίληψη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά του.

Ένας καλά εκπαιδευμένος και έμπειρος ψυχοθεραπευτής δρα ως οδηγός μέσα από αυτό το ταξίδι. προτρέποντας τον ασθενή να διερευνήσει και να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του και να οδηγήσει σε θετική διαβίωση.