Online θεραπεία, το internet και ο online ψυχολόγος

Ως εξειδικευμένος ψυχολόγος στη ψυχοδυναμική θεραπεία και ψυχανάλυση, είμαι διαθέσιμος να συζητήσουμε τα προβλήματα και ανησυχίες σας και με online θεραπεία μέσω Skype. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ και να επικοινωνήσετε μαζί μου – Παναγιώτης Πλουμίδης

Online θεραπεία & online ψυχολόγος

Η online θεραπεία, γνωστή και ως ηλεκτρονική θεραπεία, ηλεκτρονική συμβουλευτική, τηλεθεραπεία ή παροχή συμβουλών στο internet, είναι μια σχετικά νέα ανάπτυξη στην ψυχική υγεία στην οποία ένας θεραπευτής ή σύμβουλος παρέχει ψυχολογικές συμβουλές και υποστήριξη μέσω του Διαδικτύου. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεδιάσκεψης, ηλεκτρονικής συνομιλίας, μηνυμάτων ή τηλεφώνου διαδικτύου. Η θεραπεία στο διαδίκτυο μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο, όπως σε τηλεφωνικές συνομιλίες και σε απευθείας σύνδεση συνομιλίες, ή σε μια καθυστερημένη μορφή, όπως μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η online θεραπεία δεν μπορεί να θεωρηθεί ψυχοθεραπεία και ποτέ δεν θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή θεραπεία. Με πολλούς τρόπους, η ηλεκτρονική θεραπεία μοιράζεται κάποιες ομοιότητες με τη ζωή-προγύμναση. Ενώ ο online ψυχολόγος δεν μπορεί να εντοπίσει ή να αντιμετωπίσει τις διανοητικές ασθένειες στο διαδίκτυο, μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση και συμβουλές σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις, στην εργασία ή στη ζωή.

Η online θεραπεία έχει περιορισμούς, αλλά γρήγορα γίνεται ένας σημαντικός πόρος για έναν αυξανόμενο αριθμό καταναλωτών και προσφέρει στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας έναν άλλο τρόπο παροχής υπηρεσιών στους πελάτες.

Πώς λειτουργεί η online θεραπεία;

Πρωτογενή εργαλεία επικοινωνίας στην online θεραπεία περιλαμβάνουν:

  • Συνομιλία σε πραγματικό χρόνο
  • Τηλεδιάσκεψη
  • Μέσω email
  • Instant Messaging (IM)
  • Internet Phone

Online θεραπεία: η Ιστορία της

Η επικοινωνία από απόσταση μεταξύ ενός θεραπευτή και ενός πελάτη δεν είναι μια νέα έννοια. Ο Sigmund Freud χρησιμοποίησε εκτενώς επιστολές για να επικοινωνήσει με τους πελάτες του.

Οι ομάδες αυτοβοήθειας άρχισαν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο ήδη από το 1982. Σήμερα υπάρχουν πολυάριθμες τοποθεσίες που προσφέρουν πληροφορίες για την ψυχική υγεία καθώς και ιδιωτικές κλινικές ηλεκτρονικής θεραπείας όπως το Find-a-Therapist.com.

Η ανάπτυξη των online συμβουλευτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας οδήγησε στη δημιουργία της Διεθνούς Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Online.

Αυτή η δραματική αύξηση της διαθεσιμότητας της ηλεκτρονικής υγειονομικής περίθαλψης οδήγησε στην ανάγκη για πληροφορίες και οδηγίες για πελάτες που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας μέσω του διαδικτύου.

Η Online θεραπεία σήμερα

Η θεραπεία μέσω διαδικτύου δεν είναι κατάλληλη για όλους, αλλά έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, η ανάκαμψη των εξαρτημένων μπορεί να ωφεληθεί από την online θεραπεία, ειδικά για όσους αισθάνονται άβολα παρακολουθώντας παραδοσιακές ομάδες υποστήριξης πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι υπηρεσίες ψυχοθεραπείας στο διαδίκτυο έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά. Η ευκολία αναφέρεται συχνά ως ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη, ενώ η αναξιόπιστη τεχνολογία και η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης είναι δυνητικά μειονεκτήματα.

Πριν εξετάσετε την online θεραπεία, θα πρέπει να σκεφτείτε θέματα όπως η εμπιστευτικότητα, ηθικά και νομικά ζητήματα καθώς και τα προσόντα των online θεραπευτών.

Εκπαίδευση και προσόντα για online θεραπεία

Ακριβώς όπως οι θεραπευτές και οι σύμβουλοι σε συνθήκες “πραγματικού κόσμου” μπορούν να έχουν μια ποικιλία προσόντων και αδειών, οι online θεραπευτές μπορούν επίσης να διαφέρουν σημαντικά στην εκπαίδευση και τα προσόντα τους.

Ενώ μερικοί ιστότοποι μπορεί να υποσχεθούν ένα γρήγορο και εύκολο μονοπάτι για να γίνουν θεραπευτές στο διαδίκτυο, το γεγονός είναι ότι οι απαιτήσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης για να γίνουν ένας θεραπευτής στο διαδίκτυο είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που έχουν για έναν θεραπευτή ή έναν σύμβουλο που ασκεί σε μια παραοδιακή συνεδρία.

 

Οι θεραπευτές πρέπει να εργάζονται μόνο στο πλαίσιο της πρακτικής τους. Με άλλα λόγια, ένας online θεραπευτής θα πρέπει να προσφέρει μόνο τις υπηρεσίες που έχει εκπαιδευτεί να παρέχει.
Οι online θεραπευτές πρέπει να έχουν μια σωστή κατανόηση της τεχνολογίας. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τον τρόπο χρήσης των εργαλείων που απαιτούνται για την παροχή ψυχοθεραπείας στο διαδίκτυο, αλλά και τον τρόπο εξασφάλισης ότι οι πληροφορίες των πελατών παραμένουν ιδιωτικές και ασφαλείς.