Ερωτήσεις ΕπισκεπτώνΚατηγορία: ΕρωτήσειςΠρόβλημα συγκέντρωσης/βιβλία
AvatarΕιρήνη ρωτήθηκε πριν από 1 έτος

Αγαπητέ κ. Πλουμίδη,
Είμαι 22 χρονών και το πρόβλημα μου έχει σχέση με το διάβασμα και συγκεκριμένα με το διάβασμα βιβλίων. Παρόλο που είμαι αρκετά φιλομαθής και μου αρέσει να λαμβάνω γνώσεις για διάφορα θέματα που μου αρέσουν μέσω αναζήτησης στο διαδίκτυο, βλέποντας ταινίες και ντοκιμαντέρ, συζητώντας με άλλους ή παρακολουθώντας σεμινάρια το βιβλίο με “τρομάζει”.
Πιο συγκεκριμένα όταν προσπαθώ να διαβάσω ένα βιβλίο όσο καλογραμμένο και ενδιαφέρον και να είναι, δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ με αποτέλεσμα να μου παίρνει περισσότερο χρόνο από το κανονικό να ολοκληρώσω μερικές σελίδες και μετά να βαριέμαι και να το παρατάω. Μερικές φορές καταφέρνω να συγκεντρωθώ μετά από κάποια ώρα και τότε αρχίζω να διαβάζω πιο γρήγορα, αλλά και πάλι μετά από κάποια ώρα νιώθω αρκετά κουρασμένη.
Έχω προσπαθήσει να διευκολύνω τη διαδικασία του διαβάσματος φτιάχνοντας όμορφη ατμόσφαιρα, βάζοντας μουσική που βοηθά στη συγκέντρωση και τρώγοντας τροφές που βοηθούν επίσης, αλλά μικρή η διαφορά.
Ως πιθανές αιτίες θεωρώ:
1.Ότι έδωσα δύο φορές πανελλήνιες εξετάσεις για να περάσω σε μια σχολή που τελικά δεν τα κατάφερα και ίσως αυτή η διπλή αποτυχία σε συνδυασμό με το ότι η περίοδος αυτή ήταν πολύ άσχημη για εμένα, μου δημιούργησαν μια αποστροφή για τα βιβλία. (Να σημειώσω ότι πάντα ήμουν όχι άριστη αλλά καλή μαθήτρια και τη δεύτερη φορά που έδωσα πανελλήνιες έβγαλα αρκετά μόρια, οπότε δεν είναι ότι δεν έχω την ικανότητα να ανταπεξέλθω στο διάβασμα).
2.Ότι έχω συνδέσει το βιβλίο με υποχρέωση και επειδή γενικά τις υποχρεώσεις μου τις αντιμετωπίζω με φόβο και μεγάλη αναβλητικότητα, κάνω το ίδιο και με το διάβασμα.
3.Ότι μέχρι τώρα στη ζωή μου, σε ελάχιστες περιπτώσεις χρησιμοποίησα το διάβασμα ως ψυχαγωγικό μέσο.
4.Ότι πάσχω από έλλειψη σιδήρου η οποία προκαλεί δυσκολία στη συγκέντρωση, αλλά την αντιμετωπίζω παίρνοντας χάπια και τρώγοντας κατάλληλες τροφές.
Ίσως βέβαια να ευθύνονται και όλα τα παραπάνω.
Εσείς τι πιστεύετε και τι έχετε να μου προτείνετε;
Θα βοηθούσε η επίσκεψή μου σε κάποιον ειδικό και αν ναι ποια κατηγορία μου ταιριάζει (ψυχολόγος, ψυχαναλυτής, κλινικός ψυχολόγος, κάτι άλλο);
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη αν σας κούρασα!

1 απαντήσεις
Παναγιώτης ΠλουμίδηςΠαναγιώτης Πλουμίδης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 1 έτος

Καλησπέρα και καλή χρονιά
Καταρχήν σαφώς και δεν υπάρχει κανένα θέμα κούρασης για εμένα αλλά είμαι σίγουρος ότι εσύ έχεις κουραστεί και απογοητευτεί αρκετά από αυτή τη κατάσταση που βιώνεις σε σχέση με το διάβασμα.
Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να δώ πώς η αλήθεια βρίσκεται σε όλα αυτά που προανέφερες και χρειάζεσαι κάποια βοήθεια ώστε να τα βάλεις όλα σε μια τάξη και να δείς τι ακριβώς σου συμβαίνει και τί επιθυμείς από τον εαυτό και τη ζωή σου.
Η ψυχανάλυση ή η ψυχοδυναμική αναλυτική θεραπεία θα ήταν κατά τη γνώμη μου ιδανική για εσένα.