Ερωτήσεις ΕπισκεπτώνΚατηγορία: ΕρωτήσειςΣυμβουλευτική Θεσσαλονίκη ή γενικά
AvatarΚώστας ρωτήθηκε πριν από 1 έτος

K.Πλουμίδη,

Καλησπέρα. Τυχαία έπεσα πάνω στο site σας και με χαροποιήσε αυτή η πρωτοβουλία καθώς οι καιροί που ζούμε είναι δύκαμπτοι και υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους δράσεις. Οσον αφορά εμένα αυτό που νιώθω είναι πως κάνω ένα σωρό πράγματα, τρέχω νυχθημερής αλλα πολλές φορές δεν βρίσκω ποιο το νόημα αυτών που κάνω και ποια η ούσια. Θεωρώ πως η γενικότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση ενέχει εκ των πραγμάτων μια ματαιότητα(οι περισσότεροι δουλεύουμε από ¨”χόμπι”) αλλά δεν δύναμαι και από την άλλη να τα ρίξω όλα στην κρίση.
Πολλές φορές βιώνω μια νιρβάνα επαφοράς σ’ ένα σημείο μηδέν παροτι είμαι ένας άνθρωπος υπερδραστήριος. Αναρωτιέμαι αν φταίνε οι άλλοι, η κοινωνία ή εγώ ή αν η αλήθεια βρισκεται κάπου στην μέση.. Μήπως τελικά κατηγορώ τους αλλους για μη σταθερή επιθυμία ενώ και η δικιά μου δεν είναι?
Μήπως διασκορπίζομαι σε σωρό πραγμάτων για να μπερδέψω την ίδια μου την επιθυμία? Νιώθω να κουράζομαι με το να υπονοούνται πράγματα μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά να μην ειπώνονται .Σταθερότητα, επιθυμία και ματαιότητα είναι οι μπερδεμένοι κυκλοι μέσα μου. Αυτή η πολυπόθητη σταθερότητα που ψάχνω και αυτοανατρέπεται ή ανατρεπεται από τους άλλους, τελικά είναι μια έννοια που υφίσταται ή τελικά “γειώνεται” από το ίδιο το πραγματικό της ζωής?
Τί πιστεύετε πάνω σ αυτό και πώς μια συμβουλευτική θα “ξεδιάλυνε τα πράγματα”?

1 απαντήσεις
Παναγιώτης ΠλουμίδηςΠαναγιώτης Πλουμίδης Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 1 έτος

Καλησπέρα σας,
Από το ύφος και το περιεχόμενο της ερώτησής σας διακρίνω οτι είστε άτομο το οποίο του αρέσει αρκετά η ενδοσκόπηση, ψάχνεστε και αυτό σίγουρα δηλώνει μια κάποια ευαισθησία που έχετε αλλά και μια ανάγκη να δείτε πιο καθαρά αυτό που σας συμβαίνει.
Το ζήτημα της πραγματικής επιθυμίας του υποκειμένου έχει σαφώς απασχολήσει την ψυχανάλυση και αν θέλετε η ίδια η ψυχανάλυση στοχεύει στην ανάδυση της επιθυμίας του υποκειμένου. Προφανώς η κρίση έχει επιβαρύνει ψυχικά και όχι μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά δεν είναι και η μόνη αιτία που μπορεί να μας δυσκολεύει. Θα σας πρότεινα λοιπόν αντί να σκέφτεστε το πώς να δράσετε και αν είναι το καθετί που κάνετε αυτό που θέλετε απλώς να το κάνετε χωρίς περιττούς προβληματισμούς και σκέψεις, μην εμμένετε στο πώς οι άλλοι θα κρίνουν αυτό που κάνετε.
Όσο για το θέμα της πραγματικής επιθυμίας, από τη στιγμή που έχετε αίτημα να την αναζητήσετε, είμαι διαθέσιμος για περαιτέρω συζήτηση, ώστε να μαζί να την ανακάλυψουμε.
Στη διάθεση σας,
Παναγιώτης Πλουμίδης